
De inwoners van het Japanse stadje Taiji hebben te veel kwik in hun lichaam. De stad werd wereldberoemd door de met een Oscar bekroonde documentaire 'The Cove'. De inwoners eten er walvissen en dolfijnen, en dat is wellicht ook de oorzaak van het hoge kwikgehalte.
Grote roofdieren
In de voedselketen hebben de hoogste dieren in rang doorgaans meer kwik in hun lijf. Daardoor hebben dolfijnen, tonijn en zwaardvissen de hoogste concentraties. Volgens een studie van de Japanse regering zou het vlees van dolfijnen duizend keer meer kwik bevatten dan dat van sardines.
Kwik kan gevaarlijk zijn voor de mens. Vooral kleine kinderen en foetussen zijn kwetsbaar. Kwik kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel aantasten. De Japanse regering raadt zwangere vrouwen daarom aan maximaal 80 gram dolfijn te eten op twee maanden tijd.
Dolfijn- en walvisjacht
Taiji staat bekend om z'n dolfijnslachtingen en z'n aandeel in de Japanse walvisjacht. Milieugroepen zeggen dan ook dat het hoge kwikgehalte een gevolg is dat de inwoners moeten dragen. "Als je dolfijn eet, eet je gif. En als je veel dolfijn eet, dan eet je veel gif", zegt Louis Psihoyos, de regisseur van 'The Cove'.
In het gemeentehuis van Taiji kregen de inwoners uitleg over de tests. Ze kregen te horen dat ze hun eetgewoonten niet moeten aanpassen, maar dat er de komende jaren meer onderzoek moet volgen. Enkel de personen met de hoogste kwikgehalten kregen de raad om iets minder grote vissen en zoogdieren te eten. Na een tijdje kan het kwik grotendeels weer uit het lichaam verdwijnen. Op 70 dagen tijd vindt er een halvering plaats, op voorwaarde dat er geen nieuwe kwik wordt opgenomen.
Om de eigen industrie alvast niet in de voet te schieten, dipte de voorzitter van de raad, Katsutoshi Mihara, een paar reepjes gestreepte dolfijn in een soyasausje. "Dit kan misschien nonchalant lijken, maar ik ben helemaal niet bezorgd. En ik wil mijn levensstijl niet veranderen", zei hij.
Uitstel
Toch stelden veel reporters in Taiji zich de vraag hoe zo'n hoog kwikgehalte geen invloed kan hebben op de gezondheid van de mensen. AP speelde de vraag door aan Joanna Tempowski van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zonder de resultaten van de tests te zien, zei ze dat de bron heel betrouwbaar is. Maar een deel van de schade zien we niet meteen. "Het kan dus best zijn dat er in de toekomst toch nog gezondheidsproblemen optreden", zei ze.
Kwikvergiftiging is een gevoelig onderwerp in Japan. Een afwijking, de Minamata-ziekte, zou veroorzaakt zijn door een chemisch bedrijf dat kwik op het eiland Kyushu zou gedumpt hebben. Bij jonge kinderen veroorzaakt de ziekte onder meer misvormingen. (gb)