NOS op 3
Het is zwemmen tussen de Japanse sushirestaurants in Nederland, maar de Japanners zelf zijn steeds minder fan van de gevinde vrienden. Al jaren eten ze minder vis, terwijl Japan oorspronkelijk een ontzettend visland is. Zelfs een speciale vismascotte van de makers van Hello Kitty lijkt de viscultuur in Japan niet te kunnen redden.
Dit is Kirimi-chan. Een soort stukje zalm dat Japanners moet aanzetten tot het eten van vis.
Volg hem op Twitter https://twitter.com/kirimi_sanrio
Maar Kirimi-chan kan de daling van de visconsumptie in Japan niet stoppen. In 2001 aten Japanners nog 40 kilo vis per persoon per jaar, in 2013 was dat nog maar 27 kilo, wat wel nog steeds 7 kilo boven het wereldwijde gemiddelde is.
In Japan eten ze dus nog relatief veel vis, maar wel steeds minder. Dat ziet Kjeld Duits, onze correspondent in Japan, ook. "Dat Japanners minder vis eten is een lange trend."
Ter vergelijking: Nederlanders aten volgens het Visbureau bijna 5 kilo vis per persoon in 2014. Dat is flink onder het wereldwijde gemiddelde van 20 kilo, ook omdat veel Nederlandse vis wordt geëxporteerd.
Meerdere oorzaken: Japanse schoolmaaltijden zijn westerser geworden. Er zijn ook nog te veel van dit soort mascottes (iedereen heeft tegenwoordig een mascotte, denk ook aan politie en brandweer). Vis is heel duur.
http://nos.nl/op3/artikel/2037789-japan ... denkt.html
Nieuw op AVO Magazine: Anime Lente 2018: 10 titels om naar uit te kijken!
Japanners eten minder vis dan jij denkt
Moderator: Fran
Re: Japanners eten minder vis dan jij denkt
O-o verbaast me wel effe, als je ziet hoe sushi hier zo populair geworden is :/
Wel een schattige mascotte
Wel een schattige mascotte

Re: Japanners eten minder vis dan jij denkt
Aw, die mascotte!
Aan de ene kant vind ik minder consumptie hartstikke goed, natuurlijk veel beter voor het milieu/tegen het uitsterven van bepaalde soorten.
Wel hoop ik dat het 'vewesteren' van de maaltijden niet duidt op ongezonder voedsel (vette hamburgers etc.), vis blijft natuurlijk een van de meer gezondere alternatieven van vlees. Vind het goed om te zien dat vrij welvarende landen als Japan nog iets als obesitas/vasculaire ziektes zoals atherosclerose nog vrij laag in de cijfers weten te houden, maar een verwestering van het voedselpatroon zou dit natuurlijk kunnen veranderen. Cijfers zijn daar nu nog 0-5% (of volgens de Japanse obesitas BMI waarde van max. 25 ongeveer 20%), maar wel stijgend. Alhoewel ze misschien met de wet van een max. taille/metabo law toch de boel in weten te dammen /lekkeranderonderwerpdanvis
Aan de ene kant vind ik minder consumptie hartstikke goed, natuurlijk veel beter voor het milieu/tegen het uitsterven van bepaalde soorten.
Wel hoop ik dat het 'vewesteren' van de maaltijden niet duidt op ongezonder voedsel (vette hamburgers etc.), vis blijft natuurlijk een van de meer gezondere alternatieven van vlees. Vind het goed om te zien dat vrij welvarende landen als Japan nog iets als obesitas/vasculaire ziektes zoals atherosclerose nog vrij laag in de cijfers weten te houden, maar een verwestering van het voedselpatroon zou dit natuurlijk kunnen veranderen. Cijfers zijn daar nu nog 0-5% (of volgens de Japanse obesitas BMI waarde van max. 25 ongeveer 20%), maar wel stijgend. Alhoewel ze misschien met de wet van een max. taille/metabo law toch de boel in weten te dammen /lekkeranderonderwerpdanvis
花鳥風月 | Flower, Bird, Wind, Moon
Re: Japanners eten minder vis dan jij denkt
Mijn ervaring toen ik in Japan was:
Welke vis? :p
Zoveel sushi en/of vis heb ik echt niet gegeten
Welke vis? :p
Zoveel sushi en/of vis heb ik echt niet gegeten

Re: Japanners eten minder vis dan jij denkt
Vis was natuurlijk in het verleden een noodzaak om te overleven, of in elk geval makkelijke manier van overleven.
Ze wonen op een eiland omringt met water, wat zit er in dat water? Juist vis. Vissen is financieel denk ik voordeliger en makkelijker dan je eigen dieren onderhouden en voeden.
Nu met mogelijkheden voor import etc. word het steeds makkelijker om ook ander voedsel te eten en vind het dan ook niet zo raar dat de consumptie van vis aan het dalen is. Mensen groeien steeds minder op met de gewoonte om veel vis te eten, zal per generatie wel afnemen denk ik zo.
Hoe gaat een schattige mascotte mensen nu eigenlijk motiveren om meer vis te eten. Elke keer als je zalm eet denk je nu aan die zielige mascotte die weer één van d'r vriendjes kwijt raakt omdat jij het zo nodig vind om het op te eten!
Ze wonen op een eiland omringt met water, wat zit er in dat water? Juist vis. Vissen is financieel denk ik voordeliger en makkelijker dan je eigen dieren onderhouden en voeden.
Nu met mogelijkheden voor import etc. word het steeds makkelijker om ook ander voedsel te eten en vind het dan ook niet zo raar dat de consumptie van vis aan het dalen is. Mensen groeien steeds minder op met de gewoonte om veel vis te eten, zal per generatie wel afnemen denk ik zo.
Hoe gaat een schattige mascotte mensen nu eigenlijk motiveren om meer vis te eten. Elke keer als je zalm eet denk je nu aan die zielige mascotte die weer één van d'r vriendjes kwijt raakt omdat jij het zo nodig vind om het op te eten!
Ik hoop voor hen inderdaad dat ze qua gezondheid er nu niet teveel op achteruit gaan en dat ze de verleiding tot ongezonde maaltijden wat kunnen weerstaan. Al leven al veel mensen in Japan minder gezond denk ik in verband met hoge werkdruk enzovoorts. Zijn redelijk wat mensen die overleven op kant en klaar maaltijden en noodles en dergelijke zaken. Makkelijk en vlug maar vaak niet erg gezond. Denk dan ook dat ze er niet gezonder op gaan worden naarmate het steeds makkelijker word gemaakt om een ongezonde maaltijd te krijgen in verhouding met een ongezonde maaltijd.anjeriku wrote:Aw, die mascotte!
Aan de ene kant vind ik minder consumptie hartstikke goed, natuurlijk veel beter voor het milieu/tegen het uitsterven van bepaalde soorten.
Wel hoop ik dat het 'vewesteren' van de maaltijden niet duidt op ongezonder voedsel (vette hamburgers etc.), vis blijft natuurlijk een van de meer gezondere alternatieven van vlees. Vind het goed om te zien dat vrij welvarende landen als Japan nog iets als obesitas/vasculaire ziektes zoals atherosclerose nog vrij laag in de cijfers weten te houden, maar een verwestering van het voedselpatroon zou dit natuurlijk kunnen veranderen. Cijfers zijn daar nu nog 0-5% (of volgens de Japanse obesitas BMI waarde van max. 25 ongeveer 20%), maar wel stijgend. Alhoewel ze misschien met de wet van een max. taille/metabo law toch de boel in weten te dammen /lekkeranderonderwerpdanvis
Om even heel klein beetje mee offtopic te gaan.Fran wrote:Wel een ander onderwerp dan vis, maar toch wel iets om over na te denken!Maar inderdaad wel een goeie wat je aanhaalt!
- Spoiler: weergeven
- Spoiler: weergeven
Re: Japanners eten minder vis dan jij denkt
Ik kan niet echt zeggen hoe of waarom, maar mij verbaast het juist niet zo. Ik vind het ook helemaal niet erg, want ik moet zelf zo goed als niks van vis hebben.
Vis gaat echt tegen elke vezel in mijn lichaam in en al helemaal als er nori bij of omheen zit...
