Japan en von Siebold @ Hortus Leiden

J-Events staat voor evenementen met een Japans tintje. Dat kan concerten zijn met artiesten uit Japan, maar ook (Japan)festivals en (anime)conventies. Evenementen die vallen onder Japan, Jpop/rock, cosplay en manga & anime valt, kunnen hier geplaatst worden.

Moderator: Fran

Post Reply
User avatar
Fran
Beheerder
Beheerder
Posts: 62865
Joined: Wed 29 Jul 2009, 21:00
Location: Omgeving Nederland
Hoe vaak ben je naar Japan geweest?: 1
Contact:

Japan en von Siebold @ Hortus Leiden

Post by Fran » Wed 18 May 2016, 08:12

In 2016 wordt de 150-jarige sterfdag van Von Siebold herdacht. Ter gelegenheid hiervan is een boekje verschenen. Meer dan tien originele planten die hij uit Japan meebracht groeien nog steeds in de Hortus. Wandel door de tuin langs deze originele Von Siebold-exemplaren en lees meer over de sfeervolle Von Siebold gedenktuin. De tekst is geschreven door Titia van der Eb - Brongersma, Carla Teune en Hanneke Jelles.
http://www.hortusleiden.nl/index.php/ja ... ine_versie

Er zijn ook diverse activiteiten rondom herdenking.

13 mei - 18 oktober 2016: tentoonstelling Japan en Von Siebold

In 2016 herdenken we het feit dat 150 jaar geleden de Duitse arts Philipp Franz Balthasar von Siebold overleed. Hij werkte in Nederlandse dienst tussen 1823 en 1829 op de Nederlandse handelspost in Deshima in Nagasaki, Japan. Hij stuurde van daar bollen, zaden en levende planten naar de Nederlanden. Daarvan staan nu nog zeker tien originele exemplaren in de Leidse Hortus.

Wat kunt u verwachten?
• Bij de entreebalie krijgt u een wandelboekje mee. Met behulp van dit boekje loopt u langs de originele Von Siebold exemplaren en geniet u van de Von Siebold gedenktuin. Klik hier voor meer informatie en de online versies van het wandelboekje.
• In de Wintertuin, de ruimte direct na de entreebalie, is een Japans huisje opgesteld waar voor kinderen meer te doen is.
• Bovendien is hier de nodige informatie te vinden over Japan en Von Siebold, en staan er planten uit Japan opgesteld.
• Van 13 mei - 15 juni 2016 is de deeltentoonstelling Japanse verzamelplanten te zien in Wintertuin en tropische kassen. Klik hier voor meer informatie.
• In de tuin zijn driehoeksborden te vinden waar u meer leest over Von Siebold en Japan; bovendien is er een foto-expositie.
• Er is rond de tentoonstelling een programma, zie hieronder.
• Schuin tegenover de Hortus, in de Oude UB, kunt u op werkdagen van 19 augustus tot 4 november van 9.00-17.00 uur kosteloos de tentoonstelling ‘Hortulanus Witte en de planten uit Japan’ bezoeken.

13 mei - 15 juni 2016: Japanse verzamelplanten

Kaschef Rogier van Vugt zet tijdens deze tentoonstelling de bijzondere planten in het zonnetje die in Japan geliefde verzamelobjecten zijn.
Mensen hebben oog voor wat afwijkt van het gewone, ook bij planten. Een afwijkende vorm - exemplaren met witte randen aan het blad, treurvormen, exemplaren met gekroesd blad - worden geselecteerd en vermeerderd.
In Japan is dit van oudsher tot een ware kunst verheven. Van varens, coniferen, Clivia en allerlei orchideeën worden al eeuwenlang verzameld, en rond dat verzamelen is een hele cultuur ontstaan.

Meer activiteiten: http://hortus.leidenuniv.nl/index.php?/ ... _de_hortus


Twitter last.fm ko-fi?
Image
Vragen en suggesties? Stuur mij een PM! Of drop het in (een nieuw onderwerp in) Forum Q&A.

Post Reply