Europese primeur in Japanmuseum SieboldHuis: Overzichtstentoonstelling Utagawa Kunisada

J-Events staat voor evenementen met een Japans tintje. Dat kan concerten zijn met artiesten uit Japan, maar ook (Japan)festivals en (anime)conventies. Evenementen die vallen onder Japan, Jpop/rock, cosplay en manga & anime valt, kunnen hier geplaatst worden.

Moderator: Fran

Post Reply
User avatar
Fran
Beheerder
Beheerder
Posts: 62865
Joined: Wed 29 Jul 2009, 21:00
Location: Omgeving Nederland
Hoe vaak ben je naar Japan geweest?: 1
Contact:

Europese primeur in Japanmuseum SieboldHuis: Overzichtstentoonstelling Utagawa Kunisada

Post by Fran » Wed 05 Oct 2016, 22:27

Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 ‚ÄėKunisada. Koele geisha‚Äôs en gepassioneerde acteurs‚Äô. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw. Met deze tentoonstelling heeft het Japanmuseum een primeur met een allesomvattend overzicht van Utagawa Kunisada‚Äôs oeuvre.

Utagawa Kunisada (1786-1865), ook bekend als Toyokuni III, was de meest productieve en succesvolste Japanse kunstenaar van de eerste helft van de 19de eeuw. Kunisada’s reputatie oversteeg die van zijn beroemde tijdgenoten Hokusai, Hiroshige en Kuniyoshi. In zijn lange carrière van 55 jaar heeft hij zich ontwikkeld als veelzijdig kunstenaar en was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van zo'n 25.000 prenten. De meeste van de ruim 150 prenten en schilderingen zijn voor het eerst in Leiden te zien.

Het Japanmuseum eert de prentkunstmeester 230 jaar na zijn geboorte met deze tentoonstelling. Topstukken uit museale- en privécollecties uit de hele wereld zijn in bruikleen gegeven voor deze overzichtstentoonstelling, waarin vrouwen en acteurs centraal staan. Zo ook de zeer bijzondere vroege prenten van uitzonderlijke kwaliteit van courtisanes en geisha die door Philipp Franz von Siebold tussen 1823-1828 in Japan zijn aangeschaft.

'Kunisada. Koele geisha's en gepassioneerde acteurs' geeft een chronologisch overzicht, waarbij verschillende genres voor het voetlicht komen. Er zijn prenten van vrouwen in weelderige kimono‚Äôs, kleurrijke acteurs, krachtige helden, pure landschappen en thema's als het populaire verhaal van Genji. Ook surimono, de in kleine oplage gedrukte luxe prenten omlijst met po√ęzie, en waaierprenten zullen in dit overzicht niet ontbreken. Let ook op de gedetailleerde triptieken die Kunisada in samenwerking met de belangrijkste landschapskunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) gemaakt heeft, waarvoor Kunisada de treffende portretten maakten en Hiroshige de adembenemende landschappen.

De tentoonstelling is in twee delen te bezichtigen. Bezoek beide delen om de artistieke ontwikkeling van Kunisada optimaal te ervaren. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door zacht, natuurlijk kleurgebruik en een rustige compositie. Met het verstrijken van de jaren wordt zijn kleurgebruik feller, intenser en het beeld complexer.
Deel I: 9 december 2016 t/m 22 januari 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1805 tot 1828
Deel II: 24 januari 2017 t/m 5 maart 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1829 tot 1865

Gelijktijdig met ‚ÄėKunisada‚Äô zijn er fotografische werken van Casper Faassen. ‚ÄėDe dingen die voorbij gaan. Fotografisch werk van Casper Faassen‚Äô toont 14 werken gebaseerd op de tijdelijkheid van het aardse. Ge√Įnspireerd door de gelaagdheid van Japanse prentkunst zijn Faassens werken opgebouwd uit verschillende lagen fotografie en schilderkunst. De laag craquel√© waarmee de tijd aan het werk is toegevoegd, benadrukt het contrast tussen schoonheid en verval. Verdwijnen en verschijnen vormt de rode draad in deze serie werken, waarin de vergankelijkheid vereeuwigd wordt in schilderkunst en fotografie.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus en een veelzijdig activiteitenprogramma. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, lezingen, workshops, en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.


Twitter last.fm ko-fi?
Image
Vragen en suggesties? Stuur mij een PM! Of drop het in (een nieuw onderwerp in) Forum Q&A.

Post Reply