[tento] Made in Japan in Cc Strombeek

J-Events staat voor evenementen met een Japans tintje. Dat kan concerten zijn met artiesten uit Japan, maar ook (Japan)festivals en (anime)conventies. Evenementen die vallen onder Japan, Jpop/rock, cosplay en manga & anime valt, kunnen hier geplaatst worden.

Moderator: Fran

Post Reply
User avatar
Fran
Beheerder
Beheerder
Posts: 62866
Joined: Wed 29 Jul 2009, 21:00
Location: Omgeving Nederland
Hoe vaak ben je naar Japan geweest?: 1
Contact:

[tento] Made in Japan in Cc Strombeek

Post by Fran » Sun 09 Oct 2016, 11:13

De tentoonstelling 'Made in Japan' grijpt terug naar een periode in de kunstgeschiedenis die begon eind jaren ‘50. Op dat moment ontstond er in Japan een sterke avant-gardebeweging vergelijkbaar met die in Europa en de VS. De avant-garde in Japan was sterk gelieerd aan het oorlogstrauma en de daaropvolgende bezetting door de VS. Het was een periode van ingrijpende culturele en sociale veranderingen: Japan werd ontwapend, het keizerrijk werd opgeheven en tegen het einde van de jaren ’50 kende Japan een ongekende economische groei, Japan werd een economische grootmacht.

Om aan die veranderingen uitdrukking te geven, ontstonden er vanaf de jaren ‘50 groepen die braken met de traditie en de kant kozen van vrijheid en experiment. Zij zetten zich af tegen canonieke vormen van kunst en forceerden hun vrijheid t.o.v. het bestaande systeem. Hun kunst was innoverend en iconoclastisch.

Sterke parallellen dus met de avant-gardes in Europa en de VS die ruime aandacht genoten tijdens de voorbije tentoonstellingen van Museumcultuur Strombeek/Gent.

De tentoonstelling Made in Japan combineert werken uit de collectie van S.M.A.K. met uitzonderlijke bruiklenen uit diverse privécollecties. Samen vormen zij het uitgangspunt voor een bescheiden presentatie die de artistieke lijnen uit die tijd in kaart moet brengen alsook de uitwisseling tussen Oost en West (met bijzondere aandacht voor de relatie tussen Gutai en de kunstenaarsbeweging Zero).

4 kunstenaars trekken de tentoonstelling het "nu" in met nieuw werk:

De Brusselse kunstenaar Philippe Van Snick (1946) legt zich toe op het met kleur visualiseren van tijd en haar (abstracte) beleving.

Parallel met de voorstelling FOREVER (29.10) reflecteert het kunstenaarsduo Lemm&Barkey over de noties tijd en ruimte vanuit een oosters idioom.

De Japanse, in Amsterdam residerende Rumiko Hagiwara (1979) werkt locatiespecifiek. Haar werk bestaat uit minimale interventies. Het is conceptueel met een sterke poot in de realiteit.

De Japans-Nederlandse Keiko Sato (1957) maakt met allerhande detritus een asbtract-imaginatief vloerlandschap dat ze lokaliseert in haar geboortestad Fukushima.
http://www.ccstrombeek.be/madeinjapan


Twitter last.fm ko-fi?
Image
Vragen en suggesties? Stuur mij een PM! Of drop het in (een nieuw onderwerp in) Forum Q&A.

Post Reply