Check je werkstress

Alles wat niet thuishoort in bovenstaande subfora hebben een eigen stekkie in de Dagelijkse Dingen subforum. Gebeurtenissen in de wereld, maar ook in jouw eigen wereld kan je hier kwijt. Van school tot aan je favoriete (non-Japanse) muziek, boeken, tot aan games, computers, gadgets, discussies en andere onderwerpen.

Moderator: Fran

Post Reply
User avatar
Fran
Beheerder
Beheerder
Posts: 63316
Joined: Wed 29 Jul 2009, 21:00
Location: Omgeving Nederland
Hoe vaak ben je naar Japan geweest?: 2
Contact:

Check je werkstress

Post by Fran » Sun 17 Dec 2017, 17:59

In november was het de Week van de Werkstress en werden er door bedrijven activiteiten georganiseerd om werkstress aan te pakken en het plezier in werken te vergroten. Er werd vooral aandacht besteed aan de werkdruk.

Image

Campagne

De campagne is een initiatief van Duurzame Inzetbaarheid, welke onderdeel is van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Als je kijkt naar de cijfers, is het goed dat er licht geschenen wordt op werkstress door middel van een week campagne.

Cijfers


Eén op de acht werknemers in Nederland heeft last van werkstress, dit wordt gezien als beroepsziekte nummer 1 op de werkvloer. Werkstress kun je krijgen door diverse factoren, dit hoeft niet eens alleen veroorzaakt te worden door de werksituatie, maar kan ook te maken hebben met de privésituatie. Bijna 1 miljoen mensen lopen elk jaar de kans om een burn-out te krijgen. De signalen die hiermee te maken hebben worden vaak niet op tijd herkend.

Er is blijkbaar bij sommige werkgevers nog steeds een misvatting dat werkstress vanzelf wel overgaat, maar dat is niet het geval. Toch zijn er meer werkgevers die stress op de werkvloer aanpakken. Het anti-stressbeleid steeg van 69% in 2014 naar 77% in 2016. Dit bleek uit cijfers van het TNO.Check je werkstress

Er is een applicatie gemaakt om te testen hoe je werkstress kunt herkennen en hoe je dit voortaan kunt voorkomen. De test is via de Facebookpagina van Check je werkstress te maken. Er worden vragen gesteld die je kunt beantwoorden om erachter te komen hoe hoog je stress niveau is. Daarnaast wordt er gekeken of je verhoogd risico hebt op werkstress. Mocht dit hoog zijn, dan worden er adviezen gegeven wat je moet doen om je stress niveau te verlagen.

99 oplossingen

De organisatie Duurzame Inzetbaarheid heeft een lijst gemaakt met oplossingen tegen werkstress. Hierin is te lezen dat er niet één oplossing is om werkstress op te lossen, maar dat je aan meerdere knoppen kunt draaien om werkstress te verzachten en op te lossen. Duurzame Inzetbaarheid kwam met 99 oplossingen. (PDF) De oplossingen zijn niet alleen gericht op werknemers, maar ook op werkgevers.


Twitter last.fm ko-fi?
Image
Vragen en suggesties? Stuur mij een PM! Of drop het in (een nieuw onderwerp in) Forum Q&A.

Post Reply